Wędkarstwo w Danii Flaga Dania
Dania należy do najciekawszych celów wędkarskich wypraw na naszym kontynencie. Dzięki położeniu na Półwyspie Jutlandzkim oraz kilku sporych wyspach (m.in. Zelandia, Fionia, Langeland) kraj ten posiada bardzo długą linię morskiego wybrzeża - zarówno Bałtyku, jak i Morza Północnego.
Na styku mórz
Położenie na styku tych mórz zapewnia dostęp do cieśnin - Skagerrak, Kattegat, Sund, Wielki Bełt i Mały Bełt, a cieśniny, przez które pchana wiatrami i prądami morska woda przepływa często z prędkością rzeki, to miejsca szczególnie obfitujące w ryby morskie, takie jak dorsze, płastugi czy belony.
Królestwo troci
Dania, a szczególnie należąca do niej bałtycka wyspa Bornholm, to bodaj najlepsze w Europie miejsce do poławiania z brzegu troci wędrownej i łososia. Liczne potoki i rzeki dają szansę na połowy pstrągów i lipieni, a jeziora Jutlandii są doskonałymi łowiskami szczupaka, okonia i sandacza. Dania słynie również z olbrzymiej ilości łowisk typu "put and take" - głównie małych leśnych jeziorek, w których poławiać można silne i waleczne pstrągi tęczowe. To szczególnie popularny rodzaj wędkarstwa wśród firm (wyjazdy integracyjne), a także początkujących adeptów tego pięknego sportu. Aby wędkować w Danii w morzu, należy wykupić państwową licencję, która w przypadku osób dorosłych kosztuje 16,50 euro za rok. Wody prywatne, czyli większość jezior i rzek, są objęte dodatkowymi zezwoleniami, których ceny kształtują się na poziomie od 13 do 45 euro za tydzień (ale pamiętajmy, że w Danii obowiązują korony duńskie). Sezon wędkarski na większość gatunków trwa w Danii od marca do listopada, a ryby, ze względu na stosunkowo łagodny, morski klimat, można łowić nawet zimą. Najlepszy sezon na trocie, będące niejako duńską specjalnością, to miesiące marzec - kwiecień oraz listopad - grudzień. Do Danii można dotrzeć z Polski samolotem, promem relacji Świnoujście-Kopenhaga lub samochodem przez Niemcy. Na Bornholm podróżujemy zazwyczaj promem z przesiadką w szwedzkim Ystad.
Ponadto dobrze wiedzieć, że:
  • Zabieraj tylko tyle ryb ile potrzebujesz do spożycia danego dnia.
  • Zawsze przestrzegaj wymiarów i okresów ochronnych (kary za ich nieprzestrzeganie są niezwykle wysokie, a strażnicy nie znają pobłażliwości).
  • Ryby, które chcesz wypuścić, uwalniaj bardzo ostrożnie - tak, aby wróciły do wody w jak najlepszej kondycji.
  • Szanuj piękno przyrody tego kraju oraz wszystkich jego mieszkańców. Nie pozostawiaj po sobie śladów na łowisku.

Podróże po Polsce