Wyspa Sørøya | Północna Norwegia



Perła Dalekiej Północy

Jest czwartą co wielkości wyspą Norwegii i bezdyskusyjnie jedną z najpiękniejszych. Nie chodzi jednak o piękno plaż, wydm, lasów czy malowniczych nadmorskich miasteczek, a o surowe piękno Dalekiej Północy, na które składają się poszarpane wyrastające z oceanu góry, liczne skaliste fiordy i dzikie odludne pustkowia wewnątrz wyspy, z licznymi jeziorami, podmokłymi łąkami, ale również szczytami górskimi i turystycznymi szlakami.

Dzielą ją pomiędzy siebie dwie gminy: Hasvik i Hammerfest, a dostać się tam można jedynie promem, gdyż brak jakichkolwiek łączących ją ze stałym lądem mostów czy tuneli. Miejsce to zatem na wskroś tajemnicze, nieco groźne i położone niemal na samym końcu świata.

Wędkarski raj z prawdziwego zdarzenia

Znany nam już dobrze Golfsztrom, czyli ciepły życiodajny prąd morski przybywający do północnej Europy aż z Zatoki Meksykańskiej, jest sprawcą niezwykłego bogactwa ryb zasiedlających wody najdalej wysuniętych na północ rubieży Norwegii. A Sørøya, ze względu na swe położenie i bardzo urozmaiconą linię brzegową oraz liczne uskoki morskiego dna w swej okolicy, należy bezwzględnie do tych miejsc, które znajdą się zawsze na samym topie w hierarchii marzeń morskich wędkarzy.

Jest na pewno jednym z najlepszych na świcie miejsc połowu atlantyckiego halibuta. Ryb tych jest wokół Sørøyi wielkie bogactwo, a łowione tam sztuki nierzadko przekraczają 50, a nawet 100 kilo masy. Polują głównie na płytszych blatach z piaszczystym dnem, niekiedy nawet na 20-30 metrach głębokości. Wielu przybywających na Sørøyę wędkarzy nastawia się głównie na te właśnie ryby, łowiąc specjalnie na płytkich fragmentach łowisk, aby uniknąć częstych brań wiecznie głodnych dorszy, zasiedlających nieco głębsze rejony oceanu. Walka z dużym halibutem jest trudna i wymaga od wędkarza wielkiej siły. Ryby niekiedy wygrywają, nie dając się w ogóle zatrzymać przy ekspresowych odjazdach w siną dal lub morską głębinę.

Dorsze właśnie są kolejnym gatunkiem, który kusi przybywających tu wędkarzy. Olbrzymie wielotysięczne ich stada pływają cały czas wokół wyspy, żerując niemal bezustannie. Zapełnienie skrzynek świeżymi dorszami nie stanowi więc żadnego problemu, wymaga tylko od wędkarzy trochę cierpliwości i fizycznej siły, gdyż hol ryb przekraczających bardzo często 5 kilogramów ze 100-metrowej głębiny to dobra gimnastyka dla ludzkich mięśni. Oczywiście piszemy tu o sztukach przeciętnych, których łowi się dziesiątki. Niemal codziennie trafiają się na wędkarskich łodziach dorsze znacznie większe, przekraczające 8 czy10 kilo, a przy odrobinie szczęścia naszym łupem padnie okaz 15- czy 20-kilowy.

Te dwa cenne gatunki nie wyczerpują oczywiście wszystkich możliwości. Na Sørøyi połowimy zatem również brosmy, plamiaki, czarniaki czy karmazyny. W pewnych okresach roku pływając, wzdłuż brzegu, można zapolować też na atlantyckie łososie, kierujące się do rzek na tarło. Skuteczny jest wówczas niezbyt głęboki trolling. Natomiast na miłośników śródlądowych ryb łososiowatych w licznych górskich jeziorkach Sørøyi czekają dzikie pstrągi potokowe oraz palie. Oczywiście sztuki okazowe w tak mało żyznych, oligotroficznych akwenach nie będą zbyt częstym połowem, niemniej „kulinarnych” ryb w granicach 30-40 centymetrów możemy złowić naprawdę dużo. Nie biorą one non-stop, ale zwykle każdego dnia doczekamy się minimum godzinnego intensywnego żeru, który wynagrodzi długi marsz po górskich ostępach i cierpliwe obławianie kolejnych miejscówek. To świetna opcja na wietrzny dzień, gdy na morzu fala może nieco utrudnić życie...

Nasz ośrodek

Proponujemy pobyt w nowoczesnym ośrodku wędkarskim położonym wewnątrz jednego z fiordów małej rybackiej wiosce. Poza komfortowym zakwaterowaniem znajdziemy tam fantastyczne łodzie wędkarskie – duże, bezpieczne, wyposażone w mocne silniki i elektronikę pokładową. Na miejscu jest też spore pomieszczenie do sprawiania ryb z blatami, bieżącą wodą oraz zamrażarkami, a także pomieszczenie do suszenia kombinezonów. Słowem – wszystko, czego oczekuje morski wędkarz. Na łowiska z naszego ośrodka niedaleko – już po 10 minutach znajdziemy się na znakomitych miejscówkach o głębokości 100 i więcej metrów. Łowiska halibutowe są jeszcze bliżej, a w przypadku silnego wiatru można zawsze łowić wewnątrz fiordu.

Dostępność łowiska

Zdecydowanie rekomendujemy łowienie z łodzi wędkarskiej z silnikiem spalinowym, echosondą i GPS-em. Umożliwi ona dotarcie do najlepszych stanowisk oraz ławic ryb. Z brzegu gdzieniegdzie również można spróbować połowu, ale wówczas nie należy spodziewać się ryb większych niż 1-2-kilogramowe.

Rekomendowane metody połowu

Pilkery, spinning, łowienie na przynęty naturalne (np. martwa rybka czy filet, małże czy krewetki), a także trolling z użyciem bardzo dużych, specjalnych ripperów z ciężkimi główkami. Więcej informacji w biurze Eventur Fishing.

Limity, ograniczenia i przepisy wędkarskie

W Norwegii obowiązuje zakaz połowu na żywca. Do kraju można przewieźć do 18 kg zamrożonych filetów na osobę (w sprawie transportu lotniczego prosimy o sprawdzenie takiej możliwości u przewoźnika). Niemniej apelujemy o rozsądek i umiar w zabijaniu złowionych ryb. Zastanówmy się, czy ich mięso jest naprawdę nam potrzebne i czy będziemy mieli czas i ochotę na ich sprawianie. Wyrzucanie nadmiaru zabitych ryb na śmietnik czy z powrotem do wody jest nieetyczne, a nadmierne eksploatowanie łowisk może w dalszej perspektywie negatywnie wpływać na ekosystem i prowadzić do drastycznych ograniczeń w uprawianiu wędkarstwa sportowego.

Od dnia 09.10.2017 w Norwegii nie wolno zabierać halibutów powyżej 2 m długości. Powodem są niebezpieczne związki chemiczne, które duże halibuty gromadzą w swoim organizmie podczas całego życia. Spożywanie mięsa dużych halibutów może być niekorzystne lub groźne dla człowieka. Wszystkie halibuty powyżej 2 m należy wypuścić z powrotem do oceanu. Jeśli kondycja ryby po holu wskazuje, że halibut może nie przeżyć, należy go uśmiercić i pozostawić w morzu.

Od 01.01.2018 w wędkarskich ośrodkach na terenie Norwegii obowiązuje rejestr połowów, który dotyczy niektórych gatunków ryb (między innymi dorszy, halibutów i karmazynów). Więcej informacji na ten temat przekaże Państwu gospodarz ośrodka wędkarskiego.

Norwegia - w wędkarskim raju

Prawdziwy raj dla wędkarzy i jeden z najpiękniejszych krajów świata, którego urokowi trudno się oprzeć... Oto specjalna galeria zdjęć z fantastycznych połowów w Norwegii. I Ty możesz przeżyć takie chwile!

Zobacz galerię


Zakwaterowanie

Apartamenty i domki o wysokim standardzie. Dostępne są 6- lub 8-osobowe. Wszystkie znajdują się nad samą wodą i posiadają pełne wyposażenie – oddzielne sypialnie 2-osobowe, salony, kuchnie oraz łazienki. Taras z meblami ogrodowymi i grillem. Dostęp do internetu, a także miejsce do suszenia ubrań wędkarskich. Baza dysponuje profesjonalnym zapleczem do sprawiania i mrożenia ryb.

Sprzęt pływający

Do dyspozycji znakomite aluminiowe łodzie Kaasbøll 4- oraz 5-osobowe (23-26 stóp), wyposażone w silniki o mocy od 115 do 200 KM. Każda z łodzi posiada nowoczesną echosondę, GPS oraz ploter. Większe łodzie posiadają wygodne i obszerne kabiny. Łodzie są w pełni przystosowane do pełnomorskiego łowienia.

Mapa

Filmy z łowiska

Orientacyjna cena - oferta wędkowania

Poniżej prezentujemy przykładową ofertę cenową wyprawy, wyliczoną przy określonych założeniach liczby uczestników, terminu etc. Przypominamy jednak, że każda oferta konstruowana jest indywidualnie pod konkretne zapytanie i uwzględnia wszystkie zmienne podane przez klienta. Poniższą wycenę traktować należy zatem jako orientacyjną, przybliżoną.

Cena na zapytanie w biurze.

Więcej informacji o ofercie:

Maciek: maciek@wyprawynaryby.pl tel. 603 820 940
Tomek: tomek@wyprawynaryby.pl tel. 601 300 168

Masz pytania?

Maciek Rogowiecki Tomek Wieczorek

W skrócie o łowisku

Gdzie to jest?
Wyspa położona jest w północnej części Norwegii nad Morzem Norweskim. Oddalona jest:

  • ok. 520 km od lotniska w Tromsø + 30 minutowa przeprawa promem na wyspę,
  • ok. 2124 km od Karlskrony + 30 minutowa przeprawa promem na wyspę,
  • ok. 30 min przeprawy promowej od lotniska w Hammerfest,
  • ok. 1694 km od Nynäshamn + 30 minutowa przeprawa promem na wyspę.

Rodzaj wody i ryby
Łowisko morskie. Szczególnie polecamy je na połów następujących gatunków ryb: halibut, dorsz, zębacz, plamiak, karmazyn i inne ryby morskie - np. czarniak, brosma.

Kiedy najlepiej jechać?
Sezon wędkarski trwa niemal cały rok, jednak najlepiej jechać od maja do końca sierpnia (sezon na poszczególne gatunki ryb jest zróżnicowany, szczegółowe informacje na zapytanie).

Jak dojechać na miejsce?
Najlepiej własnym samochodem (z przeprawą przez Bałtyk promem) lub dolecieć do Norwegii samolotem i wynająć samochód na lotnisku. Oferujemy pomoc zarówno w rezerwacji promu, jak i ewentualnej rezerwacji samochodu w wypożyczalni.

WAŻNA INFORMACJA O PROMACH!

Niektóre z ośrodków wędkarskich w Norwegii znajdują się na wyspach. Aby się do nich dostać należy skorzystać z lokalnej przeprawy promowej (zwykle krótkiej). W znakomitej większości przypadków promy kursują kilka-kilkanaście razy dziennie, a nasze biuro dysponuje dokładnymi rozkładami i cennikami tych połączeń. Są jednak ośrodki położone na wyspach (szczególnie na dalekiej północy Norwegii jak Loppa, Sørøya czy Seiland), gdzie kursują jeden lub dwa promy dziennie, a rozkłady często ulegają zmianom. Fakt ten ma istotne znaczenie przy planowaniu Państwa podróży (ewentualne połączenia lotnicze lub promowe z Polską). Dlatego prosimy o kontakt z naszym biurem aby ustalić szczegóły Państwa dojazdu na miejsce.

Największe atuty oferty

  • wybitne łowisko ryb morskich
  • duża szansa na halibuta
  • małe zaludnienie, mało wędkarzy, duży obszar łowisk
  • wysokiej klasy baza wędkarska
  • możliwość dolotu samolotem

Atrakcje w okolicy

  • wyprawy przyrodnicze po wyspie
  • w pewnych porach roku – możliwość obserwacji zorzy polarnej
  • wspaniałe szlaki do spacerowania lub biegania
  • Hammerfest – najdalej wysunięte na północ miasto świata
  • Alta – prehistoryczne rysunki naskalne
  • Możliwość wycieczki na Nordkapp

Sens wędkarstwa

Nasze spojrzenie na wędkarskie hobby i jego etyczne aspekty z perspektywy człowieka XXI wieku.